Manastirea Zosin

\r\n

   Hram: Adormirea Maicii Domnului, Izvorul Tamaduirii si Duminica Sfintilor Romani (biserica de la noua locatie)
   Manastirea Zosin este o manastire ortodoxa localizata in satul Baluseni, judetul Botosani. Pe drumul national ce leaga orasul Botosani de municipiul Iasi, in dreptul localitatii mai sus amintite, sub directa indrumare a Parintelui staret Teodosie, se afla in constrctie noua Manastire Zosin. Asezarea monahala din Baluseni se afla situata la o distanta de doar 15 kilometri inspre sud de orasul Botosani.
   Ansamblul monahal Zosin a fost trecut in lista monumentelor istorice nationale in anul 2004, in mod deosebit datorita bisericutei vechi, de lemn, pe care inca o mai pastreaza. Bisericuta de lemn, inchinata Maicii Domnului, dateaza din anul 1779.
   Manastirea Zosin isi face loc printre documente inca din anul 1779, cand dreptcredinciosul Tudorachi Basota ctitoreste o micuta biserica de lemn in padurea din apropierea satului Baluseni. Aceasta o aflam din pisania pastrata inca si astazi deasupra usii de lemn a bisericutei, cara mai zice: "Aceasta Sfanta Biserica este facuta de dumnealui satrariu Tudorache Basuta, care se cinsteste cu Hramul Adormirea prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu, in zilele mariei sale Constantin Moruz, Voievod, in anul 1779, august 1.
   Abia in anul 1990, I.P.S Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in prezent Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a luat initiativa de reinfiintare a schitului si a asezamantului monahal din Zosin.
   Schitul Zosin, sat Băluşeni, com. Băluşeni, sec. XVIII-XX
   Construcţie simplă, de lemn, cu pereţii tencuiţi la exterior, în formă de cruce, fără turle, acoperită cu şindrilă. Este datată 1740 conform pisaniei care se află deasupra uşii de la intrare, unde apare anul şi numele ctitorului Ioan Başotă vel Dulgheru. În interior naosul prezintă o boltă monogonală din lemn, sculptată. Între naos şi pridvor este o grindă de lemn, deasupra sculptată cu motive geometrice. În prezent, este nefolosită şi într-o stare de degradare accentuată.

\r\n


Localizare si contact

  • Localizare si Contact
    1