Casa muzeala Stefan Luchian

\r\n

     Situata pe strada Victoriei nr. 15, actuala Casa Muzeala Luchian a fost construita in anul 1800, in aceeasi perioada cu celelalte case armenesti din zona.
     Casa are o constructie simetrica, cu 4 camere despartite de un vestibul, cu usa de la intrare prevazuta cu un luminator, cu o bucatarie in spate, unde este si intrarea in beci.
     Ciomacii erau proprietari de terenuri agricole la Prut, ei isi conduceau singuri treburile mosiei, dar reprezentanti ai familiei construiesc si alte case durabile in oras, cea mai importanta ramanand casa Garabet Ciomac, aflata in apropiere. Gheorghe Cantemir a fost presedinte al Consiliului Judetean Botosani pana in 24.01.1881, cand a survenit neasteptat decesul.
      Casa Ciomac-Cantemir a fost data in administrare Fundatiei Luchian, condusa de Mihaita Popa. Acesta a adunat, impreuna cu profesoara de arte Aglaia Corneanu, cateva piese expozitionale de valoare deosebita, multe daruite de rude in viata ale pictorului Luchian.
      Casa Ciomac-Cantemir este inregistrata pe lista Ministerului Culturii si Cultelor, Institutul National al Monumentelor Istorice, monumente istorice de arhitectura urbana, la pozitia 362.
Sursa: "Case armene din Botosani", Florin Simion Egner si Viorica Popa, Botosani 2013

\r\n

Publicat în Istorie si Cultura

Localizare si contact

  • Localizare si Contact
    1