Casa Memoriala Nicolae Iorga

\r\n

   Casa Memorială „Nicolae Iorga” – din anul 1965 a fost transformată în muzeu, fiind locul în care se păstrează un important număr de piese cu valoare patrimonială, legate de personalitatea ilustrului istoric Nicolae Iorga. Expoziţia foto - documentară din holul casei cuprinde colecţia de manuscrise, prezentate cronologic, începând cu primele documente şcolare, continuând cu perioada studiilor liceale, universitare, din ţară şi in străinătate şi încheindu-se cu anii deplinei maturităţi a savantului.
    Pe strada Nicoale Iorga, la nr. 14, la circa 100 m de B-dul Mihai Eminescu şi 1 Km. De intrarea în municipiul Botoşani, venind dinspre Iaşi, se află casa în care a locuit familia Iorga între anii 1976 – 1880. Dintre cele 10 locuinţe schimbate de familia istoricului în perioada copilăriei şi adolescenţei sale, este singura clădire care s-a păstrat din secolul al XIX-lea, fiind atribuită de botoşăneni lui Nicoale Iorga, încă din perioada interbelică, deşi familia Iorga a locuit aici în calitate de chiriaşi.
    În cele două încăperi ocupate de Zulnia Iorga şi de cei doi copii ai săi, Nicolae şi George, este prezentată o reconstituire de epocă. Celelalte două încăperi sunt afectate unei expoziţii foto-documentare şi unei săli multifuncţionale unde sunt expuse primele ediţii ale operei lui Nicolae Iorga. În ultima dintre acestea este adăpostită o bibliotecă istorică, alcătuită din carte curentă achiziţionată în ultimii ani.
    Salonul familiei redă un interior, datând din ultimele decenii ale secolului trecut, aparţinând unei familii cu venit modest, dar cu un trecut prosper, timp în care s-au acumulat o serie de bunuri, provenind din agoniseală proprie sau moştenite de la familiile avute din care proveneau părinţii istoricului.
    În camera copiilor, pasiunea cititului de care era stăpânit fiul cel mare – Nicolae – este sugerată de o etajeră cu cărţi, o masă de scris, un sfeşnic cu lumânare. Martoră a primelor lecturi, această încăpere beneficiază şi ea de o descriere amănunţită în cartea autobiografică a marelui istoric intitulată ,,O viaţă de om aşa cum a fost”.
Expoziţia foto – documentară din hol cuprinde colecţia de manuscrise, prezentate cronologic, începând cu primele documente şcolare, continuând cu perioada studiilor liceale, universitare, din ţară şi din străinătate şi încheindu-se cu anii deplinei maturităţi a savantului.

\r\n

Publicat în Istorie si Cultura
Etichetat cu

Localizare si contact

  • Localizare si Contact
    1