Traseu: Muzeul de istorie

\r\n

DESCRIERE
Distanta: 0 km
Durata: 3 h
Grad de dificultate: facil
Punct de pornire : Botosani
Diferenta de altitudine:150 m

RUTA:
Muzeul judetean de istorie este în centrul municipiului Botosani

\r\n

Sectiuni

\r\n

Sectiunea 1
  
Cea mai importanta institutie muzeala a judetului Botosani o constituie Muzeul Judetean de istorie.
   Amenajat în fosta prefectura a judetului Botosani, de pe strada Unirii, numarul 15, muzeul expune într-un generos spatiu care ocupa parterul si etajul monumentalei cladirii, mii de piese ilustrând istoricul acestui tinut, din zorii istoriei pâna în contemporaneitate.
   De o valoare si importanta cu totul deosebita sunt exponatele datând din primele perioade de locuire omeneasca – epoca pietrei si epoca metalelor – descoperite în urma sapaturilor arheologice facute în asezarile, datând din aceste perioade, de la Ripiceni, Mitoc, Crasnaleuca (paleolitic), Draguseni, Trusesti, Stefanesti (neolitic), Stâncesti si Lozna –comuna Dersca (epoca fierului). Între acestea se numara unelte si arme din piatra cioplita si os, fragmente din schelete de animale (cerbul, calul, mamutul) si un adapost omenesc reconstituit partial, unic în România (din paleolitic), figurine antropomorfe si zoomorfe, splendide exemplare de ceramica autohtona si de import, precum si doua piese din aur înfatisând un animal fantastic si o figurina umana schematizata, provenind din marea cetate traco-getica de la Stâncesti (jumatatea mileniului I î.Hr.), alaturi de un impresionant numar de unelte agricole si arme din fier descoperite în marele depozit de la Lozna (epoca fierului).
   Civilizatia Carpilor si legaturile lor cu Dacia româna, perioada marilor migratii dintre sec.III-VIII care a afectat si spatiul dintre râurile Prut si Siret, continuitatea de locuire a acestei regiuni de catre autohtoni, îsi gaseste de asemenea ilustrarea prin intermediul a numeroase piese ceramice, numismatice, podoabe, unelte etc. Unele dintre acestea, provenind din necropole, fac dovada patrunderii în aceasta regiune, înca din sec..III-IV a crestinismului, credinta ce avea sa se extinda în defavoarea cultelor pagâne pe întregul continent.
   Procesul istoric de formare a statelor feudale românesti si de afirmare a acestora ca aparatoare a crestinismului în fata ofensivei islamismului, îi este dedicat un important spatiu în muzeu.
   Unelte si arme – expresia faptului ca în epoca amintita românii au stat cu o mâna pe coarnele plugului si în alta pe sabie – hrisoave domnesti, imagini ale unor ctitorii voievodale , monede moldovenesti, poloneze, maghiare, turcesti, tezaure cu obiecte de argint, fac dovada tumultuoasei vieti economice sociale si culturale desfasurate pe aceste meleaguri.
   Din epoca moderna dateaza un important numar de piese numismatice, arme si decoratii, documente de presa si fotografii care probeaza implicarea botosanenilor în cele mai importante evenimente ale epocii.
   Evolutia judetului Botosani în perioada interbelica în principalele domenii- economic, social, cultural, politic- încheie succinta prezentare a istoriei acestuia.
   Ceea ce retine atentia în mod deosebit în acest ultim segment al muzeului, este galeria personalitatilor de mare valoare pe care Botosanii le-a dat tarii: Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian se aseaza în fruntea unui impresionant numar de literati, artisti si oameni de stiinta. Portretele lor si câteva obiecte care au apartinut lui Stefan Luchian si George Enescu dau consistenta unui spatiu care îndeamna la reflectie si arunca un nimb de lumina asupra Botosanilor, acest poate cel mai fertil în spirite, colt de tinut românesc.

\r\n

Sectiunea 2
  
În apropierea Muzeului judetean de istorie, ca o sectie a acestuia, pe bulevardul Mihai Eminescu nr. 50, se afla Sectia de etnografie. Cladirea în care este amenajata este un valoros monument de arhitectura datând de la sfârsitul sec. XIX – casa Ventura.
   Muzeul ofera vizitatorilor posibilitatea de a cunoaste tot ceea ce este mai reprezentativ în civilizatia rurala din judetul Botosani: principalele ocupatii (agricultura, cresterea vitelor, vânatoarea, pescuitul, albinaritul), mestesugurile traditionale (torsul, tesutul, cusutul, cojocaritul, olaritul), locuinta taraneasca cu tot ceea ce o caracterizeaza (mobilier, tesaturi, obiecte de uz casnic), costumul popular, datinile si obiceiurile cu nota specifica acestei regiuni. Obiectele expuse au o mare valoare, multe dintre ele având o vechime de peste un secol, unele fiind unicate.

\r\n

Sectiunea 3
  
Pe strada Nicolae Iorga din Botosani se afla casa memoriala care poarta numele marelui istoric. Cele doua încaperi ale casei sunt afectate unei expozitii foto - documentare si unei sali multifunctionale unde sunt expuse primele editii ale operei lui Nicolae Iorga. In alta camera este adapostita o biblioteca istorica, alcatuita din carte curenta achizitionata in ultimii ani. Salonul familiei reda un interior datând din ultimele decenii ale secoluluii trecut; Colectia mai  contine piese cu valoare deosebita: vitrine cu valoare memoriala: ceas de masa, vas ornamental vienez (a apartinut bunicului), tablouri de familie, manuscrise apartinând mamei (Zulnia Iorga). S-a reorganizat, de asemenea, camera copiilor (având ca baza documentara opera memorialistica).

ELEMENTE DE INTERES
- Muzeul Judetean de Istorie Botosani
- Muzeul de etnografie si folclor Botosani
- Casa memoriala Nicolae Iorga

K2_PUBLISHED_IN Trasee turistice