Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu

\r\n

Memorial Ipotesti – Centrul National de Studii « Mihai Eminescu » 

   memorialInfiintat in anul 1992, Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii Mihai Eminescu realiza dezideratul multor carturari ce si-au legat numele de satul copilariei lui Eminescu, anume inglobarea traditionalei activitati muzeale intr-un amplu proiect cultural, focalizat pe cercetarea biografiei si operei eminesciene si deschis oricaror manifestari de valoare din diverse domenii ale expresiei artistice.
   Pana la acea data Ipotestii dispuneau de trei obiective muzeale: Casa Memoriala a familiei Eminovici, Biserica de familie si Biserica Noua; Muzeul Tematic Mihai Eminescu, Biblioteca Nationala de Poezie si Casa Papadopol sunt alte trei obiective de interes cultural realizate la Ipotesti in perioada 1992 – 2000. Proiectele culturale ale Memorialului Ipotesti includ, alaturi de activitatea specifica unui centru muzeal si organizarea periodica de colocvii, simpozioane, cursuri de vara, tabere de creatie

\r\n

   Într-un spaţiu relativ restrîns, Centrul reuneşte cinci obiective de interes cultural naţional: Casa memorială „Mihai Eminescu”, Bisericuţa familiei Eminovici, Casa ţărănească de epocă, Biblioteca Naţională de Poezie „Mihai Eminescu” care include amfiteatrul „Laurenţiu Ulici” şi Muzeul „Mihai Eminescu”. Sala de expoziţii temporare „Horia Bernea” căreia i se adaugă amfiteatrul în aer liber cu o capacitate de 600 de locuri vin să completeze fericit spaţiul muzeografic ipoteştean. Pensiunea „Floare Albastră” care dispune de 30 de locuri de cazare în apartamente dotate cu toate facilitaţile precum şi cele 7 cabane( proiect unicat) concepute în acord cu atmosfera şi specificul ipoteştean oferă turiştilor interesaţi condiţii de cazare excelente, iar celor care vin să studieze arhiva ipoteşteană, facilitaţi audio-video de ultimă oră( proiecţii, reţea internet, etc).

\r\n

Memorialul Ipoteşti-Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” reuneşte următoarele obiective culturale cu specific propriu:
1.    Casa Memorială „Mihai Eminescu” , inaugurată în anul 1979;
Monument istoric, cod LMI: BT-IV-m-02047.01
2.    Bisericuţa familiei Eminovici, datează aproximativ din anul 1600;
3.    Mormintele familiei Eminovici, cod LMI: BT-IV-m-B-02047.02
4.    Casa tărănească de epocă, inaugurată în anul 2000;
5.    Biblioteca Naţională de Poezie „Mihai Eminescu”, inaugurată în anul 2000;
6.    Muzeul Mihai Eminescu, inaugurat în anul 2000;
7.    Amfiteatrul în aer liber, inaugurat în anul 1999;
8.    Pensiunea turistică „Floare Albastră”, dată în folosinţă în anul 2000;
9.    Cele 7 cabane turistice date în folosinţă în anul 2005.

\r\n

   Casa Memoriala « Mihai Eminescu »
   In 1924 casa copilariei lui Eminescu, nelocuita ani de zile, ajunsese o ruina. In 1940 este inaugurat la Ipotesti primul muzeu memorial, infinta in casa reconstruita in 1934 pe acelasi loc. Intrucat nu respecta structura originalului, casa- muzeu este daramata, iar in 1979 se inaugureaza o alta, reconstruit ape vechea fundatie a casei Eminovicestilor. Incepand cu anul 2000, finisajul exterior si interior al casei, mobilierul expus – parte original, parte provenind din a doua jumatate a secolului al XIX-lea – reinvie atmosfera celor treizeci de ani (1848-1878) in care familia poetului a locuit la Ipotesti, in casa construita de caminar odata cu mutarea definitiva la mosia din sat.  
\r\n

   Bisericuta Familei Eminovici
   Biserica veche a satului, datand de la inceputul secolului al XIX-lea, a fost cumparata de RAluca Eminovici, devenind astfel lacas de rugaciune al familiei ; bisericuta adaposteste si azi mormintele a patru dintre Eminovicesti : Raluca si Gheorghe, parintii poetului, Iorgu si Nicu doi dintre fratii sai. Ca biserica filiala este biserica din catunul Ipotesti cu hramul « SFintii Voievozi ». Aceasta biserica a fost facuta pe locul si cu ajutorul lui Ipatie si Nicolae Isacescu, care sunt primii ctitori.Ea a fost facuta din lemn, dar putrezind lemnul, a fost facuta din valatuci. IN cele din urma prin ajutorul locuitorilor[...]s-a facut biserica, ce se afla astazi din caramida pe temelie de piatra. Cultul Ortodox din Judetul Botosani – 1906.
   Biserica satului Ipotesti
   Construita prin colecta publica in perioada interbelica din initiativa lui Nicolae Iorga si Cezar Petrescu, biserica satului poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Ea constituie o atractie pentru turist din citeva motive rarisime: aureolele indoliate (negre) ale sfintilor din pictura murala interioara, Eminescu tanar si Carol alII-lea in semn de omagiu si de ctitor, Arhangelul Mihail cu chipul tanarului Eminescu.
   Apoi s-a inceput zidirea bisericii, [...]din piatra, adusa tocmai de la Burdujeni, din caramida aparenta de la Ciurea(Iasi) si acoperita cu tigla. Un cerc de talere de ceramica, aurite si avand pe ele marca Moldovei, marca judetului(si a regatului n. n.), impodobeau pe dinafara biserica.[…]In interior catateteazma, stranele, cafasul si alte marunte s-au executat in lemn de un sculptor danez, pe care l-am descoperit la manastirea Varatec.[…] Pentru pictura am vornit cu profesorul Troteanu de la Belle Arte Iasi. Adevarul asupra unor lucruri facute la Ipotesti – Petre Irimescu, profesor pensionar.

\r\n

 

\r\n

   Casa Taraneasca de Epoca – Casa Papadopol
   Casa Taraneasca de epoca, in stil moldovenesc, proprietate a ultimului detinator al mosiei Ipotesti – doctorul Papadopol, adaposteste in prezent Muzeul de Etnografie al Centrului National de Studii de la Ipotesti, fiind un spatiu adecvat de expunere pentru obiectele provenind din vechile gospodarii taranesti. In acest fel circuitul muzeal propus celor ce viziteaza Ipotestii acopera si aria valorilor traditionale.\r\n

   Muzeul Tematic Mihai Eminescu
   Noul muzeu a fost gindit ca un punct de convergenta intre spatiul ca atare al Ipotestilor – loc mirific al copilariei, spatiul familial – conturat si intretinut de atmosfera casei memoriale, si biografia poetului – vazuta dintr-o dubla pespectiva: cea a varstelor creatorului si cea a etapelor creatiei. Unicitatea muzeului va fi data nu doar de calitatea exponatelor, cat, mai ales, de discursul muzeal bazat pe sugestii si simboluri, ce vor presupune o interactivitate creativa.

\r\n

   Biblioteca Nationala de Poezie
   Biblioteca Nationala de Poezie a fost inaugurata la 15 ianuarie 2000. Colectiile sale de documente se adreseaza atat cititorilor obisnuiti, cat si cercetatorilor operei si biografiei eminesciene, oferindu-le un substantial material informativ. Fondul documentar include fotocopii a 32 din manuscrisele eminesciene, fotografii si scrisori autografe ale poetului, Veronica Micle, ale lui Titu Maiorescu si ale altor personalitati culturale ale secolului al XIX – lea , editii rare din opera lui Mihai Eminescu – de la editia Maiorescu din 1883 si pina in prezent.
   Donat Ipotestilor de catre Laurentiu Ulici, fondul de carte alcatuit din volumele poetilor romani postbelici ingaduie celor interesati studierea exhaustiva a poeziei romane contemporane. Afiliata la Fondul National de Carte, Biblioteca s evrea depozitara intregului fond al poeziei romane de la origini pina in prezent, incat Cemtrul de Studii de la Ipotesti sa-si largeasca aria de la opera eminesciana la poezia romaneasca in integritatea ei.
   Ca si amfiteatrul in aer liber, amfiteatrul Laurentiu Ulici dispune de mijloace moderne audio-video. Este, in fapt o sala multifunctionala cu aproximativ 130 de locuir, o mica scena pentru spectacole, colocvii, seminarii, dispunand intr-o parte a salii si de dotari specifice unei Sali de lectura.

Pensiunea „Floare Albastră” care dispune de 30 de locuri de cazare în apartamente dotate cu toate facilitaţile precum şi cele 7 cabane (proiect unicat) concepute în acord cu atmosfera şi specificul ipoteştean oferă turiştilor interesaţi condiţii de cazare excelente, iar celor care vin să studieze arhiva ipoteşteană, facilitaţi audio-video de ultimă oră( proiecţii, reţea internet, etc).

\r\n

K2_PUBLISHED_IN Istorie si Cultura

K2_ADDITIONAL_INFO

  • Localizare si Contact
    1