Marele poet Mihai Eminescu

\r\n


DESCRIERE
Distanta: 7 km
Durata: 4 h
Grad de dificultate: facil
Punct de pornire: Botosani
Diferenta de altitudine: 240 m

Botosani (DN 29 B) spre municipiul Dorohoi) – dupa localitatea Catamarasti Deal se urmareste indicatorul de circulatie Ipotesti, se ia la stânga pe drumul comunal (asfaltat) DC 62.

\r\n

Sectiuni

\r\n

Sectiunea 1: Complexul memorial Mihai Eminescu
  
Casa memoriala are o istorie ce începe în anul 1936, când a fost refacuta vechea casa a Eminovicilor cazuta în ruina. Ea a suferit mai multe restaurari de-a lungul timpului, ultima si cea mai importanta între anii 1977-1979, când a fost reamplasata pe fundamentul celei originale si refacuta în stilul acesteia.
   În interiorul care reconstituie în spiritul timpului biroul caminarului Gheorghe Eminovici, camera celor doua surori Aglae si Harieta si salonul familiei, precum si în spatiosul hol ce le desparte, sunt expuse obiecte originale si documente rare, ce evoca anii în care familia poetului a locuit-o.
   Biroul tatalui atrage atentie prin biblioteca având pe rafturi carti din prima jumatate a sec. al XIX-lea.
   Camera fetelor (surorile poetului), cu patul, cu tablii din fier peste care este asternuta o scoarta în culori vegetale, cele câteva obiecte de toaleta si salatiera de portelan care a apartinut Harietei, readuc în întregime chipul surorilor poetului al caror rol în viata acestuia a fost cu totul deosebit.
   Salonul contine obiecte cu o puternica încarcatura emotionala: lada de zestre a mamei poetului, doua dulapuri din zestrea surorii Aglae, o lampa cu 3 picioare metalice care sustin un ornament de ceramica, dulapul cu farfurii si cristaluri, câteva piese de argintarie, o lingurita cu monograma mamei, scrisuri semnate de muza poetului Veronica Micle, fotografii originale ale poetului – sunt doar câteva din cele mai semnificative piese expuse aici.
   Li se adauga un exponat cu totul exceptional – caseta de machiaj pe care poetul a purtat-o prin tara în timpul peregrinarilor cu trupa de teatru a Stefaniei Tardiny în care a fost angajat ca sufleor.
   În holul casei se pastreaza doua valoroase piese muzeistice: o tabachera turceasca ce a apartinut tatalui poetului si parafa de medic a lui Serban Eminovici, fratele poetului.
   Complexul memorial mai cuprinde: bisericuta familiei (lânga aceasta se afla mormintele parintilor Raluca si Gheorghe Eminovici), biserica comemorativa Sf.arh.Mihail si Gavril (pe peretele interior, la intrare este pictata figura poetului), Biblioteca Nationala de Poezie care contine circa 17000 de volume si este dotata cu o sala de lectura si un amfiteatru, un amfiteatru în aer liber cu scena si cca 400 locuri, un muzeu memorial “Mihai Eminescu” care poseda si o pensiune turistica de cazare cu 36 locuri.

\r\n

Manifestarile cultural-artistice dedicate marelui poet Mihai Eminescu sunt:

\r\n

- “Festivalul national de muzica folk pe versuri de Mihai Eminescu” – 14-15 iunie la Ipotesti cu spectacole în amfiteatrul în aer liber
- “Zilele Mihai Eminescu” – 14-15 iunie când se decerneaza Premiul National de poezie Mihai Eminescu
- “Porni Luceafarul…….”- 14-15 iunie omagierea poetului Mihai Eminescu printr-un concurs de creatie si interpretare a poeziei eminesciene.

\r\n


Sectiunea 2: Trasee turistice de agrement

\r\n

a) Ipotesti – observator – Lacul codrilor albastru
Timp de mers: 45 minute
- din fata Complexului muzeistic, marcajul porneste pe drumul satesc, apoi pe marginea pârâului pâna la padure de unde începe marcajul banda albastra
- marcajul cruce albastra urca mereu prin paienjenisul de carari pâna pe creasta dealului, de unde la 100 m dreapta, pe cel mai înalt punt se afla “Observatorul”, constructie metalica înaltata în vara anului 1989, cu 87 trepte (numarul poeziilor publicate în viata de Eminescu)
- de pe acest loc de belvedere se pot admira împrejurimile cutreierate de Eminescu, iar în zilele senine se vad muntii si releul de pe malul Prutului
- pe lânga observator, un indicator ne trimite spre “stânca stearpa” de unde Ipotestii se vad ca în palma
- dupa coborârea abrupta a celor 100 m, continuam marcajul cruce albastra spre “Lacul codrilor albastru”, lasând în dreapta marcajul ce duce la “isvor” (triunghi albastru) si la putin timp ajungem la coada lacului (“Lacul codrilor albastru”.

\r\n

b) Ipotesti – Cabana “Lacul cu nuferi” –Lacul codrilor albastru – Cabana Stejarul
Timp de mers: 160 minute
- din fata Complexului muzeistic, marcajul dunga verticala porneste, la stânga, pe drumul asfaltat comunal DC 61 spre localitatea Stâncesti, apoi se coteste la dreapta (conform indicatorului Lacul codrilor albastru) pe un drum asfaltat îngust si se ajunge la Cabana “Lacul cu nuferi” (unde se poate servi apa minerala, suc, bere si produse de patiserie)
- de la Cabana “Lacul cu nuferi” se continua drumul pe o alee pavata în padure pâna la “Lacul codrilor albastru” amplasat într-un peisaj mirific care invita la visare si ofera turistului sensibil clipe de neuitat, de liniste si reverie.
   Lacul este situat într-un luminis al padurii si îti aduc aminte de clipele copilariei poetului Mihai Eminescu. Lacul este încarcat cu nuferi galbeni, socotit de indieni ca cea mai desavârsita dintre flori. Aceasta floare gingasa are un miros exotic, tulburator si poate fi admirata în lunile iunie-iulie ale anului.
- de la “Lacul codrilor albastru” marcajul dunga verticala o ia la stânga, prin padure si dupa cca 60 min de mers se ajunge la Cabana Stejarul, amplasata la marginea codrului, pe drumul national DN 29 la 10 km de Botosani, care ofera servicii complete de cazare si masa, restaurant, bar de noapte si diverse produse turistice.

\r\n

c) Ipotesti – Stâna Baisa – Agafton – Tabara Luceafarul
Timp de mers: 3 ore
- din fata Complexului muzeistic se parcurge traseul pâna la Cabana “Lacul cu nuferi”, perpendicular pe aleea spre „Lacul codrilor albastru” se ia spre stânga, marcajul cruce albastra, pe drum forestier prin padure. Parcursul prin padure este foarte atragator, cu serpentine si o vegetatie compusa din copaci (stejari si fagi), precum si plante specifice de padure. Se ajunge la drumul national DN 29 (Botosani-Suceava), respectiv la Stâna Baisa, loc de popas câmpenesc al locuitorilor municipiului Botosani
- de la Stâna Baisa, pe drumul comunal asfaltat DC 59 se parcurge cca 1000 m pâna în localitatea Agafton la capatul careia se afla Manastirea Agafton care dateaza din sec. XVI-lea, în 1814 devine manastire de maici cu hramul “Pogorârea Duhului Sfânt”. Aici s-au calugarit matusile lui Eminescu, iar una dintre ele, Olimpiada, a fost si stareta. Într-o asezare splendida, Complexul turistic – tabara pentru copii “Codrii de arama” si “Luceafarul” – va invita sa popositi pentru momente de liniste si deplina relaxare, pentru cazare si masa în blocuri de apartamente si casute. În acest loc se organizeaza tabere pentru copii din strainatate prin schimburi de grupuri de copii. În perioada august-septembrie se organizeaza Tabara de creatie plastica “Stefan Luchian” a pictorilor amatori de vârsta scolara din tara si strainatate.

ELEMENTE DE INTERES
- Complexul memorial “Mihai Eminescu” poet national recunoscut pe plan mondial
- “Festivalul national de muzica folk” (14-15 iunie)
- “Zilele Eminescu” (14-15 iunie)
- “Porni Luceafarul…” Concurs de creatie si interpretare (14-15 iunie)
- Trasee turistice cu piciorul
- Complexul turistic – Tabara pentru copii “Codri de arama” si “Luceafarul” pentru copii din tara si strainatate
- Tabara de creatie plastica “Stefan Luchian” a pictorilor amatori de vârsta scolara
- Cazare si masa la Muzeul memorial “Mihai Eminescu” (36 locuri), ferme agroturistice în localitatea Ipotesti, Cabana Stejarul (26 locuri), Tabara internationala “Luceafarul” (600 locuri)
- Traditie în etnografie si folclor

K2_PUBLISHED_IN Trasee turistice
K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY Traseul: Arcusul si Penita »