Istorie si cultura

\r\n


   Prima atestare documentară a acestei așezări este consemnată în anul 1439 de către cronicarul Grigore Ureche în “Letopisețul Țării Moldovei”. Dezvoltându-se atât de timpuriu și fiind situat la o răscruce de drumuri, așezarea a devenit loc de schimb de mărfuri, fiind cunoscută de negustorii din cele mai îndepărtate locuri. Începând cu secolul al XV-lea, dezvoltarea pe care o cunoaşte comerţul aduce oraşului venituri însemnate, iar prima pecete a oraşului a fost un păun cu coada răsfirată ce simboliza podoabele Doamnei Elena Rareș, cumpărate cu bani din venitul târgului.
   Cele trei comunități etnice, armenii, rușii lipoveni și evreii au contribuit, de-a lungul timpului, la dezvoltarea economică, culturală și arhitecturală a orașului. Multe dintre clădirile de patrimoniu ale județului au aparținut cândva unor familii înstărite aparținând comunităților de armeni și evrei. Vila Ventrura, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic găzduiește în prezent Școala Populară de Artă și Muzeul Etnografic, în timp ce în alte clădiri de patrimoniu își desfășoară activitatea instituțiile botoșănene.
   Odată cu dezvoltarea economică, județul a cunoscut o adevărată evoluție culturală, fiind cunoscut în prezent ca tărâm al geniilor. Dovadă stau clădirile și locurile încărcate de istorie, o istorie ce vorbește despre oamenii de cultură botoșăneni. Memorialul Ipotești ni-l dezvăluie pe Mihai Eminescu, iar Lacul cu nuferi și pădurea ce îl înconjoară ne mențin vie dragostea pentru natură.
    Casele memoriale din județ destăinuie detalii cu privire la viețile marilor personalități născute pe aceste meleaguri, cum ar fi George Enescu, Nicolae Iorga sau Ștefan Luchian.
    Viaţa culturală a judeţului este marcată de prezența a două teatre și a Filarmonicii, instituții culturale pe a căror scene interpretează artiști recunoscuți la nivel național. De-a lungul timpului, la Botoșani, teatrul a avut o soartă privilegiată, găzduind, în anul 1838, primul spectacol în limba română, fiind unicul oraș în care se vorbea românește pe o scenă. Filarmonica de Stat Botoșani și-a început activitatea în anul 1953, primul ei director și dirijor fiind Max Webber.
    Muzeul Județean Botoșani, a cărui clădire datează din anul 1913, prezintă cele mai semnificative momente ale evoluţiei zonei Botoşanilor din preistorie până în contemporaneitate. Un mare punct de interes al muzeului este Ceramica de Cucuteni, exponatele fiind incluse în mari expoziții la Vatican, în Elveția și Polonia.

K2_PUBLISHED_IN Botosani
K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY Natura la ea acasa »