Muzeul de Etnografie Botosani

\r\n

          În cadrul patrimoniului muzeal botoşănean, colecţia etnografică ocupă un loc de suflet, sufletul civilizaţiei săteşti. Primele achiziţii pentru un viitor muzeu etnografic au început din anii 1957-1958. Patrimoniul etnografic a fost continuu valorificat nu numai prin expoziţia permanentă, dar şi prin multe expoziţii temporare de succes care sunt şi în continuare deschise în diferite locaţii.

\r\n

         Cladirea este un valoros monument de arhitectura datand de la sfarsitul sec. XVIII si reprezentand casa lui Manolache Iorga, strabunicul marelui istoric Nicolae Iorga. Organizat si deschis publicului din anul 1989, muzeul valorifica cele mai importante elemente ale civilizatiei rurale a Botosanilor: principalele ocupatii (agricultura, cresterea animalelor, vanatoarea, pescuitul, albinaritul), mestesugurile traditionale (torsul, cusutul, cojocaritul, olaritul), costumul popular, datinile si obiceiurile specifice acestei zone. Interiorul de locuinta readuce in prezent ideea de viata traditionala, prin mobilier, obiecte de uz casnic si prin locul de preparare a hranei. Ceramica de Cucuteni, ouale incondeiate, covoarele traditionale, mastile populare sunt bine reprezentate in acest muzeu.

\r\n

 

Publicat în Istorie si Cultura

Localizare si contact

  • Localizare si Contact
    Muzeul de Etnografie B-dul. Mihai Eminescu nr. 50 Tel: 0231/515506 Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. Program de vizitare: Marti-Duminica: 09:00 - 17:00
Mai multe din aceasta categorie: Muzeul de Stiinte ale Naturii Dorohoi »