Expoziția foto - omagială ”Asul regăsit ...”

             Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani vă invită mâine, 20 mai 2014, ora 11:00, la vernisajul expoziţiei foto - omagiale „Asul regăsit…”.

\r\n

            Expoziţia este dedicată memoriei aviatorului botoşănean Dan- Valentin Vizanty, pilot de vânătoare, erou din cel de Al Doilea Razboi  Mondial, a cărui carieră militară excepţională este prezentată pentru prima oară publicului din Municipiul Botoşani.

\r\n

            Dan Valentin Vizanty, unul dintre aşii aviaţiei române de vânătoare din cel de-al doilea război mondial,  personaj cu un destin „ieşit din comun”, cum precizează istoricul Neagu Djuvara, în prefaţa unei recente lucrări închinate pilotului (n.1), cunoscut între prieteni şi camarazi drept „Mon cher”, s-a născut la 9 februarie 1910 la Botoşani, într-o veche familie moldovenească, odinioară, oameni de vază ai oraşului, având şi unele rădăcini greceşti.

\r\n

            Deşi aspiraţiile lui erau iniţial îndreptate către teatru, după doi ani de studii la Conservatorul de Artă Dramatică de la Iaşi, Dan Vizanty are revelaţia adevăratei sale vocaţii: zborul. Abandonează studiile sale artistice, spre regretul profesoarei sale, Agatha Bârsescu, tragediană vestită în epocă, şi se înscrie la Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie – Cotroceni, pe care o absolvă în 1931.

\r\n

            Cu pasiune şi entuziasm, parcurge toate etapele carierei şi ierarhiei militare, de la sublocotenent aviator şi observator aerian (1931), pilot de război (1932) la pilot de vânătoare (1934). În această perioadă (1931-1940) a desăvârşirii formării sale ca ofiţer şi comandant de escadrilă, în cadrul Flotilei 1 Aero, urmează diferite cursuri de perfecţionare şi zboară pe mai toate tipurile de avioane. La 16 octombrie 1936 este înaintat la gradul de locotenent aviator, iar la 17 aprilie 1939 la cel de căpitan, acesta fiind şi gradul cu care participă la război. Din 8 septembrie 1944, până la sfârşitul războiului, cpt. av. Dan Vizanty continuă campania din vest contra Germaniei, în calitate de comandant al Grupului 1 Vânătoare, grup dotat în mare parte cu avioane Messerschmidt 109G. La 10 Mai 1945 este înaintat la gradul de lt. Comandor.

\r\n

            La sfârşitul războiului totalizează peste 4600 ore de zbor şi, în funcţie de sistemul de referinţă luat în calcul, 16 victorii aeriene (43, conform sistemului prevăzut de Statul Major al Aerului Secţia a II-a). Ca recunoaştere a calităţilor sale de pilot şi comandant, “pentru fapte de arme excepţionale săvârşite pe câmpul de luptă”, a primit înalte decoraţii şi distincţii, printre care:

\r\n

·  Ordinul “Virtutea Aeronautică” cu spade, clasa Crucea de Aur (11 octombrie 1941);

\r\n

·  Ordinul “Virtutea Aeronautică” Clasa Crucea de Aur cu spade, prima şi a doua baretă la Crucea de Aur (20 februarie 1942);

\r\n

·  Crucea de Fier, cl. II-a (1942);

\r\n

·  Ordinul “Virtutea Aeronautică” cu spade, clasa Cavaler (iunie 1942);

\r\n

· Ordinul “Coroana României” cu spade, în gradul de ofiţer, cu panglica de “Virtute Militară” (29 iulie 1942);

\r\n

·  Ordinul militar “Mihai Viteazul”, cl. III-a (3 octombrie 1944);

\r\n

·  Ordinul “Virtutea Aeronautică” cu spade, clasa Ofiţer (15 apr. 1945) ;

\r\n

·  Ordinul “ Steaua României” cu spade şi panglică de Virtute Militară, clasa IV (15 apr.1945);

\r\n

·   Medalia sovietică “Victoria”, 1946;

\r\n

·   Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist” (1954).

\r\n

           

\r\n

            Acţiunile înreprinse în memoria aviatorului botoşănean sunt menite a-l reaşeza pe comandorul Dan Vizanty, pe locul ce i se cuvine, alături de marile nume ale aviaţiei române: Constantin Bîzu Cantacuzino, Alexandru Şerbănescu, precum şi de toţi acei piloţi care au trăit şi au luptat, nemenajându-şi forţele, riscându-şi permanent viaţa, slujindu-şi cu devotament patria.

\r\n

            Pentru detalii şi informaţii privind evenimentul, vă  rugăm să accesaţi următoarele adrese: http://www.luceafarul.net/personalitati-uitate-ale-botosanilor-dan-vizanty", Muzeul Judeţean Botoşani str. Unirii, nr. 15, tel. 0231.513.446  fax. 0231.536989, site web: http://www.muzeubt.ro/ .

\r\n

 

Publicat în Timp Liber

Localizare si contact

  • Localizare si Contact
    !