Zilele Nordului

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Zilele Nordului va debuta vineri, 27 august, la Darabani.  2021 este un an al provocărilor. Cu provocări ne-am întâlnit cu toții în ultimii doi ani, iar ZN este o minune prin simplul fapt că se va întâmpla. O facem într-o perioadă complicată pentru toată lumea. Iar vara asta vine după atât de multă vreme în care ne-a fost greu tuturor”, a declarat Alex Teioșanu, directorul executiv al Asociației Nord.

Ediţia din acest a Zilelor Nordului are ca temă redefinirea continuă, acest proces prin care trecem cu toții și care amenință să ne lase fără identitate. Sloganul manifestării este #RădăcinileCresc. „În mijlocul atâtor oportunități, ne întrebăm cum putem face din comunitățile mici niște locuri ale șansei. Dezbatem dacă exodul tinerilor e cu adevărat o problemă și dacă nu cumva ar putea comunitățile golite astfel să fie ele însele atrăgătoare pentru tineri. Ne întrebăm ce mai înseamnă localismul în lumea de azi, tot mai lipsită de granițe și de constrângeri, și cum se decantează identitatea noastră ca indivizi și comunități într-o astfel de lume. Căutăm să aflăm dacă e inacceptabil sau e doar firesc ca ceea ce suntem să rămână infinit indefinit”, a mai spus reprezentantul asociaţiei care se ocupă de organizare.

Ediția din acest an este prima făcută integral pe bază de bilete. „Ediția a 8-a este și prima noastră ediție făcută integral pe bilete, după 7 ani de acces liber. Cei care ne adunăm acum suntem cei care vrem cu adevărat să fim aici, să ne bucurăm unii de alții și să facem ceva împreună pentru Nord. Sperăm să fim cât mai mulți, mai puțini decât în anii pre-pandemie, mai mulți decât anul trecut”, a transmis Alex Teioșanu.

De asemenea, anul acesta numărul celor prezenți va fi unul limitat, respectiv până la 2.000 de persoane în Poiană și până la 300 la Conac. Până în prezent, potrivit organizatorilor, s-au vândut peste 200 de abonamente. Abonamentele full pass se găsesc pe  iabilet.ro, iar din 19 august urmează să fie puse  în vânzare și daily pass, pentru Poiană și Conac. Prețul unui abonament Full Pass este 190 de lei + taxe.

Zilele Nordului a fost încă de la început pentru noi o inițiativă de a aduce împreună oamenii care vor să facă împreună ceva pentru Nord. Un pretext de a ne întoarce acasă an de an, de a construi împreună, de a face lucruri bune pentru cei din jur, de a fi unii pentru alții. Avem dorința de a aduce împreună acești oameni. ZN8 este o reîntâlnire care să ne amintească cine suntem și ce vrem să fim”, a adăugat Alex Teioșanu.

Muzică și spectacole de teatru în cadrul Festivalului

Anul acesta Zilele Nordului va avea două scene, respectiv una în Poiana Teioasa și alta la Conacul Balș. În Poiană vor avea loc concerte, iar pe scenă vor urca Subcarpați, Zdob și Zdub, The Kryptonite Sparks, Baba Dochia și șase trupe din programul Rock Your Highschool, iar Mircea Baniciu, Dan Byron, Doru Trăscău și Andrei Zamfir de la The Mono Jacks vor urca pe scena de la Conacul Balș.

De asemenea, agenda festivalului mai conține spectacole de teatru („O poveste foarte simplă” – Drama Club, „Antisocial” – Atelierul de teatru, „Gewalt la Darabani” – Texte bune în locuri nebune), proiecții de film („Another Round”, „What do you see when you look at the sky?”, „Un triomphe”), expoziții, școli de vară, dezbateri, conferințe și ateliere, tururi ghidate în regiune, clăci pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești din Moldova și competiții sportive (tenis, trail și MTB).

Activități inedite la Zilele Nordului

În timpul zilei participanții la festival pot opta între participarea la competițiile din cadrul
Maratonului Nordului (MTB, trail, tenis), la școlile de vară ale festivalului (platforma Cord pentru ONG-uri, Școala pentru Dezvoltarea Moldovei, programul Voluntar în Nord, seria Atelierele Nordului) sau la tururile ghidate în regiune (7 trasee culturale, naturale, de aventură sau agrement în regiune).

De asemenea, în fiecare după-amiază au loc Întâlnirile Nordului, dezbateri cu invitații speciali ai festivalului, apoi la Conac încep spectacole de teatru, concerte acustice și proiecții de filme. În Poiană, în serile de vineri și sâmbătă, vor avea loc concertele de pe scena mare.

Festival desfășurat și în 2020

În ciuda faptului că anul trecut multe manifestări culturale au fost anulate din cauza pandemiei, Zilele Nordului a fost unul dintre puținele festivaluri care au avut loc. „Distanțați, dar împreună, ZN7 a adunat 2.000 de participanți la activitățile găzduite la Darabani, Ipotești, Pomârla și Botoșani, în perioada 28-30 august 2020. Ediția a șaptea a Zilelor Nordului a propus 25 de evenimente și concerte”, a declarat Alex Teioșanu.

Acesta a mai adăugat că invitații, participanții și voluntarii Zilelor Nordului au readus și în 2020 în regiune atmosfera obișnuită de festival, cu turiști curioși să descopere regiunea, cu cetățeni dornici să învețe și să lucreze împreună, cu invitați de seamă plimbându-se pe străzile din Darabani și cu pensiunile pline în regiune. „Suntem bucuroși că am reușit să fim împreună și că vom face asta și în 2021”, a conchis Alex Teioșanu.

Festivalul Zilele Nordului este organizat de către Asociația Nord în parteneriat cu Banca Transilvania, Primăria Darabani, Primăria Pomârla și Overground Music și se va desfășura între 27 și 29 august, la Darabani, județul Botoșani.

sursa:monitorulbt.ro

K2_PUBLISHED_IN Timp Liber

K2_ADDITIONAL_INFO

  • Localizare si Contact
    Posuere ornare vulputate sit erat ad et quam in. Nonummy dignissim suspendisse tincidunt diam sit ipsum potenti leo malesuada amet sociis nascetur vestibulum varius. Phasellus malesuada sociosqu. Sed in donec. Venenatis massa massa tempor libero integer elementum a arcu lobortis autem consectetur. Libero amet lacinia tincidunt magna in. Neque est nibh. In augue velit.

    Praesent ullamcorper enim. Bibendum wisi neque gravida massa comodo dictum aliquam sem. Similique vel quis risus mauris volutpat. Cras elit lacus. Sed lectus pede. In consequat aenean. Ut sem molestie libero amet sem. Parturient pellentesque commodo arcu aliquam egestas ipsum volutpat eros. Vivamus sed lacinia. Quisque recusandae ut posuere sem augue semper vel sit. Quis cras imperdiet tristique ante volutpat. Imperdiet mi pellentesque. Potenti wisi rhoncus dignissim suscipit sed vel phasellus dolor. Leo ac turpis cursus nulla do sint imperdiet vel.