Manastirea Cosula

\r\n

MANASTIREA COSULA
    1535, ctitorita de marele visternic Mateias Cosolvei, reproduce formele structurale si de plan ale bisericii “Sfanta Cruce” din Patrauti, Bucovina, si a fost acoperita cu fresca la interior si exterior (intre 1537-1581).
    Lacasul este construit din piatra dupa un plan triconic. Pentru conturul ferestrelor si ocnitelor s-a folosit caramida. Pictura originala din interiorul bisericii, realizata la 1538, a fost acoperita partial cu pictura in ulei ce dateaza din secolul al XIX-lea. A fost un important centru cultural unde s-a facut prima traducere din Herodot in limba romana (secolul al XVIII-lea).
    Nicolae Iorga facea cunoscute lumii in 1908 doua descoperiri senzationale. Astfel, urcand in podul bisericii manastirii Cosula, a avut sansa sa descopere manuscrisul unei copii din anul 1816 a unei traduceri romanesti anonime a “Istoriilor” lui Herodot, facuta in Moldova pe la mijlocul secolului XVII-lea, gasind totodata , si admirand in podul pridvorului bisericii resturile unei fresce.
    Manastirea mai pastreaza in interiorul ei fresce originale de mare valoare (pictura murala), realizate intre anii 1537 – 1581. Tot aici exista un pod (monument istoric) construit in sec. XVIII pe raul Miletin odata cu stabilirea calugarilor greci la manastirea Cosula. In vecinatate exista o frumoasa padure de stejari seculari. Turistii care doresc sa poposeasca pana a doua zi vor fi cazati in cele 20 locuri oferite cu amabilitate de staretul manastirii.
   
Distanta: Manastirea este situata la 19 km de Botosani Durata: 1/2 h

Localizare si contact

  • Localizare si Contact
    1